“Wij krijgen veel en willen onze dankbaarheid tonen”

 

Arnold Mars uit Leusden is financieel directeur van softwarebedrijf AFAS. Hij heeft het graag over de vraag hoe je als ondernemer in je eigen omgeving christen kunt zijn.

Arnold Mars werd 37 jaar geleden geboren in Noord-Holland, maar groeide op in Leusden bij Amersfoort. Hij is getrouwd en vader van vier zoons, de oudste is tien, de jongste nog geen jaar oud.

Kerk in de wijk

Het gezin woont in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst, waar veel jongeren wonen. “De Marsen zijn van huis uit Gereformeerd Vrijgemaakt en in Vathorst gaan wij dan ook naar de kerk van die signatuur”, vertelt Arnold. “Het is een jonge kerk met 950 leden in een jonge wijk. Ik ben er zelf actief in de Jeugdraad. Het bijzondere van de kerk, Hart van Vathorst, is dat deze is gehuisvest in een gebouw waarin ook een zorginstelling en een kinderdagverblijf zijn te vinden. Op deze manier proberen we als kerk op een eigentijdse manier aanwezig te zijn in de buurt.”

Familiebedrijf

Twee families staan aan het roer van AFAS Software: de families Mars en Van der Veldt. Vader Piet Mars startte in 1996 de onderneming. Zoon Arnold voert nu samen met algemeen directeur Bas van der Veldt de directie. Hij stapte in 2002 in de onderneming, overigens niet met het idee om het bedrijf over te nemen. Het familiebedrijf omschrijft hij als “een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral met passie om de belangen van klanten te behartigen en om ondernemers te inspireren.”

AFAS ontwikkelt, verkoopt en installeert software die de administratieve processen van elfduizend klanten optimaliseert. Arnold: “We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons bedrijf is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Op dit moment zitten we op zo’n vierhonderdvijftig medewerkers. Omdat de groei er nog steeds goed inzit, gaan we over twee jaar naar een nieuw gebouw.” Vanuit zijn kantoor kan Arnold de vorderingen van de bouw, een paar honderd meter verderop, van dag tot dag volgen.

Voorzieningen

AFAS ontvangt zo’n 25.000 klanten per jaar, een aantal dat naar verwachting in de toekomst zal verdubbelen. In het AFAS Experience Center, zoals het nieuwe kantoor gaat heten, komen veel voorzieningen voor medewerkers en klanten. “De medewerkers kunnen zich bijvoorbeeld door een masseur laten behandelen of ’s avonds in het bedrijf blijven eten. We hebben een eigen chef-kok in dienst. Iedere medewerker krijgt honderd euro per jaar voor een leuk uitje en duizend euro als persoonlijk opleidingsbudget.”

AFAS Foundation

AFAS heeft een eigen stichting in het leven geroepen, de AFAS Foundation, die geld beschikbaar stelt voor projecten over de hele wereld in gezondheidzorg, onderwijs en andere maatschappelijke sectoren. Uit het jaarverslag van de foundation tekenen wij op: ‘In 2017 is verdere invulling gegeven aan ‘inspireert beter doen’. Van de 198 aanvragen die zijn ingediend, met een waarde van €10.000.000, zijn er 70 aangenomen voor een waarde van €2.900.000.’ Arnold, eenvoudig: “Wij krijgen veel van de wereld en willen daarvoor ook onze dankbaarheid tonen.” Het sociale karakter van de onderneming blijkt ook uit de inzet van bedrijfsteams die in hun vrije tijd voor Stichting Present anderen helpen.

Onze collega’s zijn het kapitaal van de onderneming. Ook als er verdriet is, vind ik dat je als leiding aanwezig moet zijn.

Omzien naar elkaar

Binnen de muren van de onderneming komt Arnold er duidelijk voor uit dat hij christen is. “Niet dat ik de hele dag met bijbelteksten rondloop. Bij ons werken mensen met allerlei achtergronden, van moslim tot atheïst en van hindoe tot christen. We zijn geen christelijk bedrijf, maar christelijke normen en waarden zijn verweven met alles wat we doen. Omzien naar elkaar is zo’n principe. Stuur een kaartje naar een zieke, vraag naar familie, dat soort simpele dingen… Onze collega’s zijn het kapitaal van de onderneming. Ook als er verdriet is, vind ik dat je als leiding aanwezig moet zijn. Ik weet dat er medewerkers zijn die voor ons bidden en andersom bid ik voor onze medewerkers. Een zieke die niet gelovig was, vroeg eens of ik wilde bidden. Ook heb ik aan tafel gezeten met een gelovige medewerkster, we hebben samen gebeden en ik was erg onder de indruk van de manier waarop zij het leven los kon laten.”

Regenboogvlag

“De Bijbel staat vol met teksten over Gods liefde. Die liefde wil ik graag uitstralen. Toch moet je steeds weer keuzes maken. Rondom de Gay Pride bijvoorbeeld hing er buiten bij AFAS een regenboogvlag. Voor mij is die vlag niet per se noodzakelijk om een gesprek op gang te brengen. In ons theater* hebben we een discussie gevoerd over het thema diversiteit. Iedereen mag er zijn, ik wil niet oordelen.”

Regels afgeschaft

Een aantal jaren geleden heeft AFAS bijna alle regels afgeschaft. Arnold: “We hebben de medewerkers vrijheid gegeven om zelf hun werktijden te bepalen. Als ze ’s morgens later willen beginnen of ’s avonds aan het werk willen – prima. Als hun taak maar afkomt. Wij hebben als belangrijkste leidraad: werk met gezond verstand en in het belang van AFAS.” Regels moeten in de visie van AFAS niet te strikt worden gehanteerd. “Wat doe je bijvoorbeeld als een medewerker het moeilijk heeft na een verlies? De één kan na een persoonlijk gesprek weer aan het werk, de ander heeft misschien twee weken nodig om thuis bij te komen.” Arnold gelooft er stellig in dat de sociale sfeer binnen het bedrijf niet alleen potentiële werknemers aantrekt, maar ook klanten.

Bijdrage

Elke christen kan een bijdrage leveren aan de wereld waarin hij leeft, meent Arnold stellig. “Ik ben christen én ondernemer. De Geest is op allerlei manieren aan het werk en ik ben geroepen om in mijn eigen omgeving iets te betekenen. Hoe mooi is het om midden in de wereld te staan en te kunnen geven?”

* Sinds augustus 2011 is AFAS Software naamgevend sponsor van het circustheater.


Melvin Pietersz en Arnold Mars 15 november bij RBC

Arnold Mars live meemaken? Dat kan! Op 15 november bij de Reveil Business Club in Thermen Bussloo. Interessant: ook Melvin Pietersz zal een inleiding verzorgen (zie ook pagina 26-27). Hij is christen en hoofd Incasso & Beheer bij Qredits.