Bedrijfsnaam:
De Advocaten van Van Riet

Naam:
Diederick van Dalen

Branche:
Advocatuur

Locatie: Utrecht
Website: http://www.vanvanriet.nl

 

Diederick van Dalen, advocaat bij de Advocaten van Van Riet

Oprecht, vriendelijk en betrouwbaar zijn, is voor een christen essentieel

Bijna vier jaar geleden ben ik getrouwd met Nadine. Tweeënhalf jaar daarvoor ben ik als advocaat begonnen bij de Advocaten van Van Riet in Utrecht. Ons kantoor is gespecialiseerd in vier takken van het recht: Vastgoed, Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Insolventie & Herstructurering.

Ik ben gespecialiseerd in ondernemings- en faillissementsrecht. Bij de rechtbank procedeer ik bijvoorbeeld over geschillen tussen aandeelhouders en bestuurders. Ondernemingen adviseer ik over contracten en geef ik ondersteuning bij herstructureren, zoals een herstart van het bedrijf. Door de rechtbank word ik regelmatig aangesteld als curator in faillissementen, dit is een belangrijk deel van mijn werk. Een faillissement is altijd ingrijpend voor alle betrokkenen. Wij proberen de belangen van deze betrokkenen zoveel mogelijk recht te doen. Dat is een boeiende kant van mijn werk.

Het beroep is uitdagend en uitermate afwisselend, ’s ochtends weet ik vaak niet wat ik die dag ga doen. Je kunt echt wat betekenen: je cliënt schakelt jou in om tot een oplossing te komen. Het helpen van mensen bij problemen geeft veel voldoening. En het winnen van een rechtszaak geeft gewoon – mag ik dat zeggen – een kick. 

Wij werken vaak met deadlines, de belangen zijn groot en er gebeuren regelmatig onverwachte dingen. Dat is interessant en spannend, maar kan ook stress opleveren. En of ik ermee zou willen doorgaan tot m’n 67e Poeh, dat duurt nog 37 jaar. 

Ik werk fulltime, al heb ik dit jaar één dag per week studieverlof. Ik volg op dit moment de postdoctorale opleiding Insolventierecht. Naast mijn werk geef ik een aantal keren per jaar les aan accountants, advocaten en studenten. Heel leuk om te doen: je leert zelf ook weer bij als je anderen moet uitleggen hoe het recht werkt.

Als christen probeer ik zichtbaar te zijn op mijn werk en daarbuiten. Ik hoop dat mensen merken dat ze mij kunnen vertrouwen. Ik probeer ervoor te zorgen dat er recht gedaan wordt. Ik weet niet of ik als christen op een andere manier advocaat ben dan niet-christelijke advocaten. Iedereen probeert zo goed mogelijk de belangen van zijn cliënt te behartigen. Wel probeer ik oprecht, vriendelijk en betrouwbaar te zijn; dat is volgens mij voor een christen essentieel. 

Op ons kantoor zijn de meeste mensen niet-kerkelijk. Ik zal niet zo snel meer zeggen niet-christelijk. Bij een katholieke uitvaart van de moeder van een collega gingen veel collega’s naar voren voor de eucharistie. Dat vond ik mooi om te zien. 

De Bijbel is het richtsnoer voor mijn dagelijks leven. Dus het is ook het richtsnoer voor de manier waarop ik met mijn werk bezig ben. Een specifieke richtlijn vind ik zelf altijd Filippenzen 4 vers 5: ‘Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend.’ Da’s niet altijd eenvoudig hoor!

 

Ati van Gent

ativangent@maandbladreveil.nl

 

Reveil Business Club

Diederick van Dalen is lid van de Reveil Business Club. Deze club heeft een tweeledig doel: ondernemers en leidinggevenden toerusten en inspireren, en met de opbrengsten uit de ledencontributie Reveil een betere financiële basis geven. De Reveil Business Club is opgericht door en voor ondernemers die Reveil een warm hart toedragen. 

Meld u aan via: 

reveilbusinessclub@maandbladreveil.nl