Bedrijfsnaam:
Stichting Kom over en help

Naam:
Henk van Hierden

Branche:
Ontwikkelingshulp

Belangrijkste product/dienst:
Ontwikkelingsprojecten door middel van drie interventie strategieën; Educatie, Inkomsten-genererende Activiteiten en Maatschappelijke Zorg.

Korte beschrijving:
Kom over en help wil de missie bereiken door kwetsbare naasten te helpen ontwikkelen en hun zelfredzaamheid te vergroten.

Email: hvanhierden@komoverenhelp.nl
Telefoon: 06-53934401
Locatie: Beurtschipper 14, 3861 SC Nijkerk
Facebook: Stichting Kom over en help
Website: https://www.komoverenhelp.nl/
Linkedin contactpersoon: Henk van Hierden

 

Geroepen om te dienen

Henk van Hierden (62) heeft een bancaire achtergrond. De vaardigheden op dat vlak zet hij tegenwoordig in voor de Stichting Kom over en help.

Henk is “nog steeds erg verliefd” op de vrouw met wie hij al sinds 1984 getrouwd is. Samen kregen ze vier fantastische dochters en later vier fijne schoonzoons. En tot overmaat van geluk, zoals Henk het zelf noemt, zijn er inmiddels ook zes kleinkinderen.

Kom over en help
In zijn functie als manager zakelijke relaties en fondsenwerver bij Stichting Kom over en help combineert Van Hierden zijn zakelijke kennis met zijn ervaring om bedrijven en ondernemers te verbinden aan projecten. Om dit doel te bereiken, werft hij fondsen en regelt hij financieringen.

Sinds 2014 zet hij zich al in voor goede doelen-organisaties en sinds 2018 voor Kom over en help. Deze stichting startte in 1974 met het smokkelen van Bijbels naar het voormalig communistisch Oostblok. Later volgden diaconale projecten en na de val van de muur ontwikkelingswerk. Henk: “Onze stichting wil kwetsbare mensen in Albanië, Armenië, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Oezbekistan helpen zich te ontwikkelen naar zelfstandigheid. De beste manier daarvoor is hen zelf in inkomen te laten voorzien, bijvoorbeeld door het opstarten van een bedrijfje.” Henk werkt drie dagen per week. “Ik vind het een mooie  combinatie van ontwikkelingswerk met business en commercie.”

Kans
Henk heeft altijd veel werk gemaakt van bijscholing. Hij is gecertificeerd Fondsenwerver A en leert hij dagelijks bij, in de praktijk of via workshops. Zijn stichting werkt vanuit een christelijke visie, gebaseerd op Handelingen 16:9 waar een Macedonisch man Paulus toeroept: ‘Kom over en help ons!’ “Wij weten ons dus geroepen om te dienen” aldus Henk. “En je krijgt er véél voor terug. Ik kan wel doorgaan tot ik zeventig ben, maar toch staat 2022 in het teken van mijn opvolging.” Lachend: “Een prachtige kans voor een topper!”

Weekopeningen
Hoe komt het christen-zijn in zijn huidige baan tot uitdrukking? “In de weekopeningen, de communicatie met de achterban, maar ook in gesprekken met ondernemers. In de wereld waar ik uit kom, was christenzijn veel minder prominent en expliciet. Al mijn tegenwoordige collega’s zijn christen. Zelf onderschrijf ik volledig de stelling dat de Bijbel als leidraad kan gelden voor het ondernemerschap. Maar dat kan ik gemakkelijk zeggen vanwege de doelstelling van onze stichting.”

 

Leo Polhuijs

Leopolhuys@maandbladreveil.nl