Bidden, geven, gaan. Je kunt altijd iets doen

 

“Het is belangrijk dat meer mensen Mercy Ships leren kennen. Wat er op het schip gebeurt, verandert levens!” Marianne Huurman is enthousiast over haar werk. Drie jaar was ze vrijwilliger aan boord van ziekenhuisschip Africa Mercy en sinds vorig jaar directeur van Mercy Ships Holland, een van de zestien vestigingen van Mercy Ships wereldwijd.


Marianne Huurman en Ruben Flach 4 april bij RBC

Marianne Huurman live meemaken? Dat kan! Op 4 april bij de Reveil Business Club in Thermen Bussloo. Interessant: ook Ruben Flach, directeur van stichting Opwekking, zal een inleiding verzorgen. Thema is: Wat heb jíj te bieden?

 


Het begon zo’n tien jaar geleden. Haar omgeving keek raar op! Een goede baan opzeggen en voortaan betálen om te kunnen werken? Dat was slikken. Maar Marianne zocht sponsors, verhuurde haar huis en ging voor een half jaar aan de slag op de Africa Mercy. Haar aandacht voor zendingswerk op een schip dateerde al uit 2005. Als jeugdouderling van de Haarlemse Pelgrimkerk bezocht ze met een groep jongeren in IJmuiden een zendingsschip van Operatie Mobilisatie. Dat werk sprak haar aan, maar de tijd was nog niet rijp om het roer om te gooien.

Drie jaar

Pinksterconferentie Opwekking 2008. Daar, op de zendingsbeurs, zocht ze naar iets wat bij haar zou passen. Iets medisch, praktisch, mensgericht – en liefst op een schip! ‘Mercy Ships’, adviseerde iemand. Helaas was die organisatie net dat jaar niet aanwezig, maar contact was snel gelegd. Een ziekenhuisschip heeft niet alleen medisch personeel nodig, Marianne bleek welkom met haar ervaring in marketing en commercieel werk. Na een grondig voortraject voor vrijwilligers ging ze in 2009 aan boord. Ze had terugkeergarantie bij haar baan. Het halve jaar werd een jaar, twee jaar… “Een derde jaar leek er niet in te zitten”, vertelt ze. “Mijn sponsoring begon op te drogen. Juist toen ging de buurman zijn huis verbouwen. Hij kon tijdelijk in mijn huis. Een vrijwilliger met sponsoring voor een jaar was maar drie maanden aan boord en gunde mij driekwart van haar financiële middelen. Bijzonder, want niemand – alleen God – wist van mijn situatie.” Uiteindelijk keerde Marianne in 2012 naar Nederland terug.

Blinden

Vorig jaar werd zij directeur van Mercy Ships Holland. Onlangs was ze weer even op de Africa Mercy, om haar verloofde Nico aan boord te bezoeken. “Ik was er getuige van dat bij drie kinderen na een oogoperatie het verband werd verwijderd. Ze waren sinds hun geboorte blind. Een baby balde zijn vuistje en bewoog het voor zijn gezicht heen en weer. Een groter kind keek naar de Tl-balk en zei ‘I’ve seen the light’! en het derde hield zijn oogjes stijf dicht. Het was zo spannend. Prachtig om bijbelse woorden letterlijk te zien gebeuren: blinden zien en lammen lopen! Toen ik destijds van boord kwam, was het best even schakelen. Zo ben je in Afrika, zo in Nederland. Daar is armoede, maar ook zoveel onbetaalbaars: gerichtheid op elkaar, ondanks alles iets van het leven proberen te maken, dankbaarheid, blijdschap.”

“Ik herinner me uit mijn tijd aan boord ook een man met een tumor van wel acht kilo. Hij is een half jaar bij ons geweest voor een intensieve behandeling. Wel veertien medewerkers hebben bloed voor hem gedoneerd. Maar toen was het ook goed en kon hij naar huis! Vanaf het moment dat patiënten aan boord komen, begint hun genezing. Liefde en aandacht doen zo veel. Vooral voor mensen die jarenlang door hun handicap buitengesloten zijn geweest. Kinderen met een aandoening worden in Afrikaanse landen vaak gezien als vervloekt. We leggen uit dat van een vloek geen sprake is en dat we hen kunnen helpen. De uiteindelijke operatie is de bonus. Ze kunnen weer meedoen in de samenleving! Een nieuw begin. En dan de vrouwen die een fisteloperatie kregen. Fistels ontstaan na een zware bevalling, waardoor ze vaak incontinent raken. Ze leven jarenlang in afzondering. Na zo’n operatie vieren we feest en krijgt de vrouw een nieuwe jurk. ‘Ik had niet gedacht ooit weer onder de mensen te zijn’, zei een van de vrouwen. Zo bijzonder.”

Vijfjarenplan

“Mercy Ships verzorgt geen noodhulp. Wat we doen, vergt veel voorbereiding. Ons schip legt aan op uitnodiging van de regering van een land. We werken met een vijfjarenplan. Het eerste jaar stellen we een protocol op samen met de overheid. Is het land veilig voor onze vrijwilligers, is er schoon water, een gratis ligplaats in de haven, kosteloze visa voor onze vrijwilligers? Daarna bespreken we de medische zorg. Wat wordt al gedaan, wat kunnen wij bieden? Gericht op de geplande operaties gaan wij dan inkopen en de juiste vrijwilligers werven. Zij doorlopen een uitgebreid voortraject. We willen hen goed informeren over wat ze kunnen verwachten en koppelen hen aan een ervaren iemand. Ontdekt een vrijwilliger dat het werk aan boord niets voor hem is, dan kunnen we verwijzen naar een andere goededoelenorganisatie in ons netwerk. Voor iedereen is er een plek waar hij of zij tot zijn recht komt. Gedurende het derde jaar ligt het schip tien maanden aangemeerd. Daarna volgen evaluatie en nazorg. In het vijfde jaar maken we nieuwe afspraken. Tegenwoordig heeft Mercy Ships vijf jaar iemand ter plaatse.”

Guinee

“De Africa Mercy ligt nu tien maanden in Guinee, waarin zo’n 2500 operaties zullen worden uitgevoerd: oog- en fisteloperaties, tumoroperaties, plastische chirurgie bij brandwonden, opereren van klompvoeten en herstel van een gespleten gehemelte. Aan boord leveren we hoogwaardige zorg, in het binnenland trainen we verpleegkundigen en moeders. We werken met de WHO-checklist. Door kennisoverdracht kunnen complicaties worden voorkomen. Ook tandzorg staat op onze agenda. Plaatselijke studenten met zes jaar theorie kunnen in de tandartskliniek praktijkervaring opdoen. Meestal zien we bij een volgend bezoek dat de situatie is verbeterd, wat uiteraard ook de bedoeling is.”

Voor iedereen

“We helpen iedereen, ongeacht ras, religie of afkomst. De patiënten krijgen overigens wel mee dat wij christenen zijn. Een team verleent geestelijke verzorging en op zondag is er een kerkdienst. We bidden voor elke operatie en voor onze patiënten. Vaak krijgen we de vraag ‘Waarom doen jullie dit? Waarom zijn jullie van zo ver gekomen om onbekende mensen te helpen?’ We hebben maar een antwoord: op deze manier geven we ons geloof in Jezus handen en voeten. Onze vrijwilligers aan boord komen uit allerlei kerken en geloofsgemeenschappen. Overeenkomsten gaan ver uit boven verschillen. We willen God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf en streven ernaar het beste in de ander te zien. We handelen met respect voor de plaatselijke cultuur, bijvoorbeeld in onze kleding. De Guinese medewerkers, zo’n tweehonderd, helpen ons, zij zijn vertrouwd met plaatselijke gebruiken. Alle medewerkers betalen eigen kost en inwoning en eventuele tickets. Onze medische zorg is gratis. We worden gesteund door kerken, particulieren, bedrijven die (onderhouds)mensen, geld en goederen doneren. Aan boord voelen we ons echt het lichaam van Christus. Iedereen doet iets! Je krijgt de kans te doen waar je goed in bent in onze gevarieerde gemeenschap van ruim veertig nationaliteiten in alle leeftijden, van baby’s tot de bakker van 82. De voertaal is Engels, in de landen waar we nu werken is het handig ook wat Frans te spreken.”

Verbondenheid

Mensen die aan boord komen, worden vaak geraakt door de goede sfeer. Marianne: “Idealiseer dat vooral niet. Vrijwilligers zijn hier ver van familie en vrienden, er is weinig privacy. Je hebt te maken met allerlei cultuurverschillen. Dat zijn allemaal lastige zaken. Toch heb ik ondervonden dat je genade ontvangt voor de periode waarin je die nodig hebt. Voor mij is Micha 6:8 een belangrijke en inspirerende tekst: ’Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God’. Zo specifiek en concreet. Iedereen kan meedoen, van een donateur die vijf euro per maand doneert tot een ondernemer die geld of goederen in natura geeft. De verbondenheid met elkaar is bijzonder.”

Nieuw schip

“We zijn nu druk met de voorbereidingen voor volgend jaar. Dan komt ons eerste nieuwe schip in de vaart. Tot nu toe werken we met omgebouwde schepen, in 2020 komt er een schip waarbij we vanaf het begin alles zelf bepalen. Op kantoor zijn we bezig met een verdubbeling van de activiteiten zoals werving van meer vrijwilligers en meer donateurs. Volop werk dus! We hopen dat veel mensen meedoen: bidden, geven, gaan – je kunt altijd iets doen”, nodigt Marianne uit. En vast staat: de mensen uit haar omgeving die eerst hun bedenkingen hadden, zijn nu enthousiaste ambassadeurs!

Joke Veerman
jokeveerman@maandbladreveil.nl


Meer Marianne

Marianne Huurman is sinds 1 juli 2018 directeur van Mercy Ships. Tussen 2009 – 2012 werkte zij als vrijwilliger aan boord van de Africa Mercy. Sinds 2013 heeft ze verschillende leidinggevende functies gehad binnen het Nederlandse kantoor en de internationale organisatie. Huurman werd in 1977 geboren in Heino, studeerde internationale communicatiewetenschappen in Groningen, werkte als consultant bij een bureau voor visuele identititeit (VIM Group) en woont in Haarlem. Als jeugdouderling bezocht ze met een met groep jongeren een schip van Operatie Mobilisatie. “Dat raakte mij nog meer dan de leden van mijn jeugdgroep,” herinnert zij zich. Enkele jaren daarna kwam ze in contact met Mercy Ships en kon ze haar droom omzetten in realiteit.


Marianne Huurman en Ruben Flach 4 april bij RBC

Marianne Huurman live meemaken? Dat kan! Op 4 april bij de Reveil Business Club in Thermen Bussloo. Interessant: ook Ruben Flach, directeur van stichting Opwekking, zal een inleiding verzorgen. Thema is: Wat heb jíj te bieden?